20 Ocak 2015 Salı

Apostil işlemi Nedir? Nasıl Yapılır?

Apostil işlemi Nedir? Nasıl Yapılır?

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. 

Bu belge onay sistemiyle ilgili üye veya taraf devlet tarafından saptanan yerel bir merci, bakanlık, vb. bir kuruluş, belgenin gerçek olduğunu onaylayarak, başka bir üye veya taraf ülkede 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonunda belirlenen kurallar çerçevesinde kullanılması için yasal hale getirirler.  

Apostil tasdiği gerçekleştirilen belge, Lahey Konferansının tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir. 

10 Adımda Apostil İşlemi 

Apostillerde ana başlığın Fransızca olarak “Apostille (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961)” şeklinde yazılması zorunludur. Bir apostil belgesi aşağıdaki unsurlardan oluşur:  


  1. belgenin düzenlendiği ülkenin adı; 
  2. belgeyi imzalayan kişinin adı; 
  3. belgeyi imzalayan kişinin sıfatı; 
  4. belgeye basılan mührün ait olduğu makamın adı 
  5. tasdik edildiği yer; 
  6. tasdik edildiği tarih; 
  7. apostili düzenleyen makam; 
  8. apostil numarası; 
  9. apostili düzenleyen makamın mührü veya kaşesi; 
  10. apostili düzenleyen yetkilinin imzası.  


 "Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılmasına Dair 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi" 16.9.1984 tarihli ve 18517 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak ülkemiz açısından 29.09.1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anılan sözleşmenin 1. maddesinde Apostil Şerhinin. "Akit Devletlerden birinin ülkesinde düzenlenmiş olup da diğer bir Akit Devlet ülkesinde kullanılacak olan resmi belgelere" uygulanacağı öngörülmektedir. Anılan sözleşmeye taraf ülke vatandaşlarının kendi ülkelerinde düzenlettikleri sözkonusu belgeleri taraf olan diğer ülkelerde doğrudan kullanmaları, bu suretle işlemlerde külfetin azaltılması, kolaylığın ve süratin sağlanması amaçlanmaktadır. 

Yeminli Tercüme Bürosu

Yeminli tercümanlık için bir insan genellikle bir veya birkaç dil bildiğinden ve tüm dillerde diplomaya sahip olması imkansız olduğundan bir büronun yeminli tercüme bürosu olarak ne kadar dilde hizmet vermek istiyorsa o sayıda diplomalı tercümana ihtiyacı vardır. 

Yeminli olmayan çeviri bürolarının aksine yeminli tercüme bürosu olmak beraberinde bir takım ciddi sorumlulukları da getirmektedir. Bazı belgelerin çevirisi hukuki açıdan bağlayıcı nitelikte olduğu için bu türden evrakın çevirisine ve detaylı kontrol işlemlerinin yapılmasına özellikle önem vermek gerekmektedir. Örneğin, bir sözleşmede geçen maddenin çevirisi yanlış yapılmışsa ve ilgili metinde gerekli kontroller de yapılmamışsa bu sözleşmeden doğacak ihtilaflar hem sözleşmenin taraflarını hem de çeviriyi yapan büroyu zor bir duruma sokabilir. 

Gerek çeviri bürosunun gerek tercümanın yeminli olması her ikisine de sorumluluk yüklediğinden her türlü çeviri ihtiyacınızda yeminli büroları tercih etmeniz faydanıza olacaktır. İnovatif Tercüme olarak, ister 1 yaprak ister bin sayfa olsun üstlendiğimiz tüm çeviri projelerinde yeminli büro olmanın sorumluluğuyla hareket etmekte ve her zaman başarıyla sonuçlandırdığımız çevirilerle saygıdeğer müşterilerimize bu güveni vermekteyiz.